“Werken voor de nieuwsdienst is elke dag anders”

Dag Rabea, hoe ben je bij de VRT terechtgekomen?

Via mijn netwerk op LinkedIn kwam ik erachter dat de VRT ervaringsstages aanbiedt. Ik solliciteerde en werd snel aangenomen. Zes maanden lang liep ik stage bij TOR – Technische Ondersteuning Radio. Mijn collega's Tom Hantson en Christophe Delplace hielpen mij met het inwerken op de dienst. Een paar weken na mijn stage kwam er een vacature vrij als systeemingenieur bij de VRT. Daarvoor heb ik me natuurlijk meteen ingeschreven. Er volgde al snel een telefoontje van de HR-afdeling met een uitnodiging tot gesprek. Mijn kennis en ervaring maakte dat ik vrijwel onmiddellijk mocht beginnen als vaste werkkracht op de afdeling Labo Nieuwsgaring en Transmissie. 5 februari was mijn eerste officiële werkdag.

Wat doe je hier precies in huis? 

Ik werk momenteel als systeemingenieur op de afdeling Nieuwsgaring en Transmissie, beter gekend als labo ENG. Hier zorgen we voor de goede werking van de satelliet- en montagewagens van de nieuwsdienst.  Het is een leuke job omdat deze zeer afwisselend is. We krijgen zowel te maken met computer als audio- en videosystemen. We werken immers voor radio, TV en online. Gelukkig ken ik de meeste toestellen al, want ik werkte reeds tien jaar als systeemingenieur voor de Syrische TV, waar ik gespecialiseerd was in geluidstechnieken voor televisie.

Werken voor de nieuwsdienst is elke dag anders. Regelmatig komen er grote evenementen en speciale opdrachten bij kijken, zoals De Ronde van Frankrijk. Het gaat immers niet enkel om items voor het Journaal. We werken voor álle programma's van de nieuwsdienst en sportredactie.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Mijn dagen zijn erg afwisselend. Soms is het een eerder gezapige dag en kan ik 's morgens om 8.30 uur eerst rustig een koffie drinken met mijn collega's. Hier worden dan de grote en kleine dagelijkse problemen besproken. Regelmatig is er helemaal geen tijd voor koffie of thee en steken we direct de handen uit de mouwen om de meest dringende pannes eerst op te lossen. We verbeteren en creëren nieuwe SNG-wagens, ontwikkelen digitale toestellen en helpen programmamakers hun reeks uit te zenden. Om 17.30 uur ga ik naar de parking en start de één uur lange rit terug naar Mechelen, mijn thuis. Gelukkig ontdekte ik enkele weken geleden toevallig een nieuwe route die mij sneller door het drukke verkeer zal loodsen.

Je hebt een Syrische afkomst. Hoe ben je in België terechtgekomen?

Het was een lange en moeilijke reis zoals die van de meeste vluchtelingen.

Eerst reisde ik van Syrië naar Libanon met de bus en vervolgens naar Izmir in Turkije met het vliegtuig. Daarna ben ik met een rubberen bootje (men beloofde mij echter een jacht…) naar het eiland Chios gebracht. Toen bracht men mij per stoomschip naar Athene, waar ik vijf dagen wachtte op de persoon die me met het vliegtuig naar België zou brengen. Hij liet me weten dat dit nog langer zou duren en dat ik beter al naar Nederland zou kunnen gaan.

Ik heb toen echter besloten om met de bus naar Macedonië te gaan. Daar nam ik de trein naar Servië, de bus naar Hongarije, de trein naar Oostenrijk, de trein naar Duitsland en uiteindelijk, naar België.

Eens in België gearriveerd, verbleef ik enkele maanden in een kamp in Etterbeek, wachtend op mijn verblijfsdocumenten. Eenmaal de papieren in orde waren gebracht, ging ik op zoek naar een appartement. Dit was geen eenvoudige opdracht, maar ik ben uiteindelijk in Mechelen beland waar ik mijn gezin dan ook heb kunnen onderbrengen.

Welke job oefende je in Syrië uit?

In Syrië werkte ik als broadcast ingenieur voor nationale Syrië News TV en ook als geluidsingenieur voor Talaqie TV. Daar was ik verantwoordelijk voor een resem opdrachten: de kalibratie, installatie en onderhoud van alle studio installaties, de uitvoering van openlucht geluidsinstallaties voor festivals, concerten en muziekfeestjes, de verzorging van akoestische isolaties van tv-studio's en het geven van opleidingen aan geluidstechniekers.

In 2014 nam ons team zelfs deel aan 's werelds langste continue live-uitzending op een kanaal van Talaqie TV. De uitzending duurde in totaal zeventig uur, waardoor we een Guinness World Records certificaat wonnen.

Merk je bepaalde gelijkenissen en/of verschillen op het werk tussen België en Syrië?

Hier werken we voornamelijk aan de installaties van de wagens van de nieuwsdienst, die zijn veel compacter dan in Syrië.  Als ik in Syrië te maken had met onderhoud van installaties in wagens, waren dat vooral grote captatiewagens. Daarnaast werkt alles hier op milieuvriendelijke batterijen. In Syrië komt de elektriciteit op captaties vooral van grote dieselgroepen.

Qua systemen zijn er meer gelijkenissen dan verschillen. Het grootste verschil zit vooral in het gebruik van andere merken. De VRT gebruikt een aangekocht montagesysteem, terwijl we in Syrië freeware gebruikten om de montages te maken.

Jouw vrouw is op 9 april ook aan de slag gegaan bij de VRT. Wat doet zij hier in huis?

Mijn vrouw, Nareman Al-farah, is ook afkomstig van Syrië en was daar IT-manager voor de Syrische radio. Ook werkte Nareman als producer-presentator in een wetenschappelijk programma genaamd Toptech. Zoals de naam zelf zegt, ging dat programma voornamelijk over de allernieuwste snufjes en technieken. Momenteel loopt zij stage op de VRT als radio-ingenieur.  Ze werkt samen met de radio-collega's om ervoor te zorgen dat alles wat technisch met radio te maken heeft, goed functioneert.